Jak podawać herbatę
Sposoby podawania herbaty zależne są od gatunku rośliny, z której liści chcemy sporządzić wywar. Na rynku jest wiele odmian herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona, a każda wymaga nieco odmiennego sposobu zaparzania, by w pełni cieszyć się aromatem i smakiem naszego wywaru. Jeżeli chodzi o najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce – czarną, to powinno się ją zaparzać wrzątkiem o temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Do najczęstszych błędów popełnianych podczas zaparzania tego gatunku herbaty jest właśnie zbyt niska temperatura wody oraz za długi czas parzenia, który powinien wynosić około 3 do 5 minut, gdyż w przeciwnym wypadku zaczynają uwalniać się taniny, które osłabiają pobudzające działanie kofeiny i teiny. Herbatę zieloną należy natomiast zaparzać wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około trzech minut.
Te same liście można parzyć nawet do trzech razy i przyjmuje się, że najwartościowsze jest drugie zaparzenie – pierwsze bywa często wylewane. Herbatę można podawać na różne sposoby. Popularnym w Tybecie sposobem podawania herbaty jest przyrządzanie jej z masłem i zmielonymi ziarnami zbóż, a w Anglii z dodatkiem mleka.
Polecane artykuły
Ralph Lauren i jego historia
www.chwast.com.plbluza z kapturem Ralph Lauren to niewątpliwie twórca największej ilości marek. Stworzył między innymi Polo, Rugby, RLX, Ralph Lauren Golf. Spod jego igły wyszły pierwsze koszulki polo, które dziś tak chętnie zakładają mężczyźni na całym świecie. Światu znany jest także jako twórca
Dekolt idealny
ciepłe i długie kardiganyhttps://www.e-bielizna.pl/ Pewnie często zastanawiasz się, jaki dekolt podkreśli twoje atuty. Panie, które noszą większą rozmiarówkę ubrań często mają duży biust, który należy odpowiednio wyeksponować. Jeżeli masz problem z dobraniem odpowiedniego dekoltu – nasz krótki porad