Skąd pochodzi herbata?
Według legendy pierwsza herbata została zaparzona przez cesarza Shennong, który przez przypadek stworzył napar z liści herbacianych. Miało to mieć miejsce w 2737 r. p. n. e., ale w Chinach herbata znana była już znacznie wcześniej.
Właśnie te państwo jest uznane za nieoficjalną stolicę herbaty, ale nie tylko w nim proces przygotowywania herbacianego napoju doczekał się wytworzenia stosownego obrzędu. Herbata od IX wieku znana jest również w Japonii, która tak uwielbiła napój, że stworzono ceremonię, która towarzyszy piciu naparu. Różnice między chińską tradycją a japońską są dosyć znaczne, gdyż Japończycy przede wszystkim skupili się na estetycznym i harmonijnym charakterze obrzędu. Jest to związane z dominującą tam filozofią Zen, która ma bardzo minimalistyczny i estetyczny charakter. Chińska tradycja wiąże się ściśle z taoizmem i konfucjanizmem, ale uległa bardzo dużej regionalizacji. Praktycznie każdy rejon Chin ma swój sposób na przygotowywanie naparu.
W tradycji Europejskiej herbata zagościła za pośrednictwem Rosjan, którzy przejęli ją od Chińczyków.