Jak podawać herbatę

pizzeria bielsko

Sposoby podawania herbaty zależne są od gatunku rośliny, z której liści chcemy sporządzić wywar. Na rynku jest wiele odmian herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona, a każda wymaga nieco odmiennego sposobu zaparzania, by w pełni cieszyć się aromatem i smakiem naszego wywaru. Jeżeli chodzi o najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce – czarną, to powinno się ją zaparzać wrzątkiem o temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Do najczęstszych błędów popełnianych podczas zaparzania tego gatunku herbaty jest właśnie zbyt niska temperatura wody oraz za długi czas parzenia, który powinien wynosić około 3 do 5 minut, gdyż w przeciwnym wypadku zaczynają uwalniać się taniny, które osłabiają pobudzające działanie kofeiny i teiny. Herbatę zieloną należy natomiast zaparzać wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około trzech minut.

Te same liście można parzyć nawet do trzech razy i przyjmuje się, że najwartościowsze jest drugie zaparzenie – pierwsze bywa często wylewane. Herbatę można podawać na różne sposoby. Popularnym w Tybecie sposobem podawania herbaty jest przyrządzanie jej z masłem i zmielonymi ziarnami zbóż, a w Anglii z dodatkiem mleka.