Jak podawać herbatę

Sposoby podawania herbaty zależne są od gatunku rośliny, z której liści chcemy sporządzić wywar. Na rynku jest wiele odmian herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona, a każda wymaga nieco odmiennego sposobu zaparzania, by w pełni cieszyć się aromatem i smakiem naszego wywaru. Jeżeli chodzi o najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce – czarną, to powinno się ją zaparzać wrzątkiem o temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Do najczęstszych błędów popełnianych podczas zaparzania tego gatunku herbaty jest właśnie zbyt niska temperatura wody oraz za długi czas parzenia, który powinien wynosić około 3 do 5 minut, gdyż w przeciwnym wypadku zaczynają uwalniać się taniny, które osłabiają pobudzające działanie kofeiny i teiny. Herbatę zieloną należy natomiast zaparzać wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około trzech minut.
Te same liście można parzyć nawet do trzech razy i przyjmuje się, że najwartościowsze jest drugie zaparzenie – pierwsze bywa często wylewane. Herbatę można podawać na różne sposoby. Popularnym w Tybecie sposobem podawania herbaty jest przyrządzanie jej z masłem i zmielonymi ziarnami zbóż, a w Anglii z dodatkiem mleka.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Polecane artykuły

Jak spędzać czas z dzieckiem?
www.52um.plrestauracja grupy turystyczne Czas spędzany z dzieckiem powinien być wspaniałym momentem zarówno dla malucha jak i dla rodziców. Nieraz jednak zdenerwowanie czy brak cierpliwości mogą popsuć te cudowne chwile. Dziecko czuje się wtedy odtrącone i samotne. Zadaniem rodziców jest więc takie

Języki południowosłowiańskie – wschodnie
https://www.holo.pl/holobox.htmlsprzątanie po remoncie Poznań Obecnie w tej grupie znajdują się tylko dwa języki, bułgarski i macedoński, choć kiedyś była bardziej rozbudowana, bo zaliczały się do niej również staro – cerkiewno – słowiański i cerkiewnosłowiański. Badając wnikliwie historię obu język