Jak podawać herbatę

Sposoby podawania herbaty zależne są od gatunku rośliny, z której liści chcemy sporządzić wywar. Na rynku jest wiele odmian herbaty: czarna, zielona, biała, żółta, czerwona, a każda wymaga nieco odmiennego sposobu zaparzania, by w pełni cieszyć się aromatem i smakiem naszego wywaru. Jeżeli chodzi o najpopularniejszy gatunek herbaty w Polsce – czarną, to powinno się ją zaparzać wrzątkiem o temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Do najczęstszych błędów popełnianych podczas zaparzania tego gatunku herbaty jest właśnie zbyt niska temperatura wody oraz za długi czas parzenia, który powinien wynosić około 3 do 5 minut, gdyż w przeciwnym wypadku zaczynają uwalniać się taniny, które osłabiają pobudzające działanie kofeiny i teiny. Herbatę zieloną należy natomiast zaparzać wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić około trzech minut.
Te same liście można parzyć nawet do trzech razy i przyjmuje się, że najwartościowsze jest drugie zaparzenie – pierwsze bywa często wylewane. Herbatę można podawać na różne sposoby. Popularnym w Tybecie sposobem podawania herbaty jest przyrządzanie jej z masłem i zmielonymi ziarnami zbóż, a w Anglii z dodatkiem mleka.
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Przeczytaj również: Jak dbać o system ogrzewania podłogowego elektrycznego?
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Polecane artykuły

Doceniona Eva Minge
bluzy femi pleasure Eva Minge to marka sama w sobie. Jej nazwisko kojarzone jest niemal w każdym zakamarku świata. Doceniane w Polsce, ale i w Europie oraz na świecie. Ma wierne grono odbiorców i mimo lat przepracowanych w zawodzie – wciąż zaskakuje. Choć ostatnimi czasy więcej pisze się o jej wygl

Haute couture według Givenchy
www.27grudnia1918.comsnapback czapka Marka i metka Givenchy uznawana jest za połączenie najwyższej elegancji i szyku oraz francuskiego wręcz arystokratycznego stylu ubierania. Jego kolekcje są zawsze zgodne z charakterem i całą osobowością założyciela, czyli Huberta dr Givenchy. Specjalizująca się