Dieta przy niedoczynności tarczycy. Lista produktów zakazanych
Dieta osób cierpiących na niedoczynność tarczycy powinna być bogata w jod. Takie osoby muszą zwiększyć również podaż białka.
Najlepiej przyswajać jod wraz ze spożywaniem ryb morskich, owoców morza i jodowanej soli kuchennej. Pierwiastek ten zawierają także wybrane gatunki wód mineralnych.
Oprócz zalecanych produktów, trzeba zwrócić również uwagę na te, które nie są polecane przy niedoczynności tarczycy. Na listę produktów zakazanych trafiają te, które mogą przeszkadzać w przyswajaniu jodu z pokarmu.
Takie produkty zawierają wolotwórcze substancje. Należy wystrzegać się kalafiora, kapusty, brukselki, rzepy, brukwi oraz soi.
Szczególnie niekorzystna jest postać surowa tych warzyw. Ugotowane warzywa mają zmniejszoną ilość szkodliwych dla tarczycy substancji wolotwórczych.
Osobom z niedoczynnością tarczycy nie jest polecane spożywanie gorczycy oraz orzeszków ziemnych. Odpowiednia dieta bogata w jedne składnik, a uboga w inne, może pomóc w walce z problemem.